Η Κορωνέικη αποτελεί την πιο σημαντική ελαιοποιήσιμη ποικιλία ελιάς στην Ελλάδα και χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παραγωγή λαδιού. Η καταγωγή της είναι από την περιοχή της Κορώνης Μεσσηνίας. Είναι πρώιμη ποικιλία καθώς η ωρίμανσή της αρχίζει από νωρίς τον Οκτώβριο. Είναι πολύ παραγωγική ποικιλία με την απόδοσή της σε λάδι από 20%-25%, ανθεκτική στις ξηροθερμικές συνθήκες της χώρας μας και παράγει λάδι εκλεκτής ποιότητας με εξαιρετικό άρωμα και γεύση.
Η ελιά αναπτύσσεται σ’ όλα τα εδάφη ακόμα και στα άγονα πετρώδη. Αποδίδει όμως πολύ καλύτερα σε σχετικά γόνιμα εδάφη που συγκρατούν αρκετή υγρασία. Η απόδοση καρπού ανά δέντρο κυμαίνεται από 30 ως 100 κιλά ανάλογα των συνθηκών και των αποστάσεων φύτευσης. Έχει εξαιρετική ποιότητα ελαιόλαδου η οποία είναι σταθερή κάθε χρονιά με υπέροχα έντονο άρωμα και πικάντικη γεύση.Μελέτες σε Ελλάδα και εξωτερικό έχουν αποδείξει ότι το ελαιόλαδο που προέρχεται από την Κορωνέικη ποικιλία έχει τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αντιφλεγμονώδεις ουσίες.